Je telefoon en je inboedelverzekering: dit moet je weten

Daar gaat je telefoon. Alsof een slow-motion video voor je ogen wordt afgespeeld, glijdt je smartphone uit je handen en stuit het speels op de grond. Je hoopt dat het toestel de val heelhuids overleefd, maar je houdt je hart vast. De hoop die je hebt kan vals zijn, want uit ervaring weet je dat smartphones niet zijn gemaakt voor glijpartijen. En dat wordt bewezen door deze ene val waardoor je telefoon onbruikbaar wordt. Wat nu?  

Bij elke vorm van schade is het de vraag wat je ermee aan moet. Is het nog te repareren? Is een vervanging nodig? En niet onbelangrijk: wie draait op voor de kosten? Als je telefoon onherstelbaar beschadigd raakt door een val hoef je in ieder geval niet te rekenen op de fabrieksgarantie. Je aansprakelijkheidsverzekering biedt ook geen dekking voor schade die je veroorzaakt aan je eigen spullen. Je inboedelverzekering? Die kan wel de schade vergoeden, maar niet alle inboedelverzekeringen zijn hetzelfde.

Valt de telefoon onder de inboedelverzekering?

Als je superkrachten zou hebben en je huis op de kop zou zetten, dan zouden alle spullen die eruit vallen onder de inboedelverzekering verzekerd zijn. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor de bezittingen in je woning. Dit zijn alle huishoudelijke toestellen zoals keuken- en elektrische apparaten, meubels, maar ook je persoonlijke bezittingen, kostbaarheden en geld.

Aangezien je mobiele telefoon onder de categorie kostbaarheden valt, moet je volgens een standaard polis gedekt zijn voor diefstal en schade. Dan maakt het niet uit of de schade ontstaat door brand, water of een huisdier, zolang de schade maar is ontstaan in je woning. Er is echter een maar, want niet alle inboedelverzekeringen bieden deze dekking. Daarom kiezen mensen er soms voor om een aparte telefoonverzekering af te sluiten. 

Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld wel de schade ontstaan door vallen en stoten, maar niet de schade die is veroorzaakt door een huisdier. Kortom, of en in welke mate de telefoon binnenshuis verzekerd is hangt af van de specifieke inboedelverzekering.

Welke inboedelverzekering?

Over het algemeen geldt voor de traditionele inboedelverzekeringen dat alle schadevoorvallen in een woning worden gedekt, tenzij het is uitgesloten in de voorwaarden. De meer moderne vormen van de inboedelverzekering zijn wat meer gericht op de specifieke schadevoorvallen en als het daar niet onder valt, dan is het niet verzekerd. Vaak is het ook mogelijk om een buitenshuisverzekering af te sluiten die een aanvullende dekking biedt voor schadevoorvallen die buitenshuis worden veroorzaakt.

Of de telefoonschade gedekt wordt door de inboedelverzekering? Het antwoord is dat het per verzekeraar en per verzekering verandert. Soms is het wel verzekerd, soms niet. In de voorwaarden van de inboedelverzekering is te lezen wat wel en wat niet onder de dekking valt. Een inboedelverzekering vergelijken is – of je nu wel of geen student bent – daarom altijd verstandig. 

 

7 dingen waar je aan moet denken wanneer je gaat verhuizen

Wanneer je wilt verhuizen komt er natuurlijk heel veel bij kijken. Je moet bijvoorbeeld je huis zien te verkopen, een nieuw huis vinden, maar ook nadenken over wat je met de meubels wilt. Dit zijn vooral vanzelfsprekende dingen. Maar er komt nog veel meer bij kijken als je eenmaal gaat verhuizen dan je denkt. Daarom zetten wij de belangrijkste dingen waar je aan moet denken voor je op een rijtje.

 

Adres wijzigen

Wanneer je gaat verhuizen moet je je adres wijzigen. Bij overheidsinstanties wordt jouw adres gewijzigd als je dit hebt aangegeven bij de gemeente. Maar je hebt nog vele meer instanties waar het adres gewijzigd moet worden zoals de krant, verzekeringen en andere lidmaatschappen. Wanneer je dit niet doet wordt bijvoorbeeld jouw post op het verkeerde adres bezorgd. 

 

Verzekeringen

Ook is het belangrijk dat je bepaalde verzekeringen afsluit voor je nieuwe woning. Het is belangrijk om een woonverzekering af te sluiten. Er zijn meerdere woonverzekeringen die je af kunt sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld een inboedelverzekering afsluiten voor schade aan de spullen in je huis, maar ook een opstalverzekering voor de schade aan je woning zelf.

 

Parkeervergunningen

Check altijd even of je bij je nieuwe adres een parkeervergunning nodig hebt en schaf deze alvast aan. De verwerking van zo een vergunning kan namelijk wel even duren en niks is vervelender dan dan je auto niet kwijt kunnen tijdens de verhuizing. Vergeet ook niet wanneer je al een parkeervergunning had op je oude adres deze op tijd stop te zetten.

 

Gemeentebelasting

Verhuis je naar een andere gemeente? Waarschijnlijk heb je de gemeentebelasting al vooruitbetaald voor heel het jaar… Dat betekend dat je een deel kunt terugvragen wanneer je midden in het jaar verhuist. Vergeet dit niet, dit kan veel geld schelen! Daarnaast moet je bij je nieuwe gemeente deze belasting opnieuw betalen.

 

Gezondheid

Een nieuw adres betekent vaak ook een nieuwe dokter, apotheek en tandarts. Wanneer je niet ver verhuisd kan je er natuurlijk ook voor kiezen bij je huidige tandarts etc. te blijven. Maar als je van plan bent een stuk verder te wonen is het slim om op tijd te beginnen met het zoeken van nieuwe adresjes om langs te komen, dit scheelt veel reistijd.

 

Overzetten contracten

Niet alleen de adressen moeten worden veranderd, maar ook zaken zoals de energie en het internet moet overgezet worden. Meestal is het gewoon mogelijk om de contracten mee te verhuizen, maar het is vaak voordeliger om te kijken naar een nieuwe aanbieder.

 

Gemeente informeren

Verhuis je naar een andere gemeente? Dat betekend vaak nieuwe regels en andere prijzen van belastingen. Doe hier alvast onderzoek naar zodat je weet wat je te wachten staat. Hoe zit het bijvoorbeeld met het scheiden van afval in deze gemeente? Heb ik een afvalpas nodig? En hoeveel bedraagt de hondenbelasting?

 

Heb je al deze dingen geregeld? Dan kun je je weer gerust focussen op het grote werk: het verhuizen van de spullen. Het zal enorm veel stress schelen wanneer je niet gestoord wordt door deze dingen, die eigenlijk zo geregeld zijn als je er even voor gaat zitten. Wij wensen je heel veel succes met verhuizen!

 

De inboedel van je vakantiehuisje verzekeren

Een vakantiehuisje is voor een hele hoop mensen een prachtige uitkomst om  even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Zeker afgelopen jaar, het jaar van de pandemie, hebben de vakantiehuizen in Nederland voor een hoop rust gezorgd bij een hoop mensen. Een vakantiehuisje is fijn want hij is helemaal van jou. Je eigen bed, matras, bank en zelf jouw eigen posters en schilderijen. Helemaal ingericht hoe jij het wil hebben. Naast plezier voor jezelf biedt een vakantiehuis ook plezier aan anderen. Je kan het vakantiehuisje bijvoorbeeld voor de grote vakantie in augustus te huur zetten. Zeker het afgelopen jaar was een last minute vakantie in Nederland erg populair en daarmee Nederlandse vakantiehuisjes. Een vakantiehuisje wil je goed verzekeren. Met een goede verzekering kan je je vakantiehuisje met een gerust gevoel achterlaten in de tijden dat je er niet kunt zijn. 

 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis zoals schade door storm, brand, hagel en inbraak. Uiteraard is een vakantiewoning natuurlijk anders dan een normaal woonhuis. De meeste mensen wonen niet permanent in een vakantiehuis en zoals gezegd worden deze huizen ook regelmatig verhuurd. Dit brengt een heel ander risico met zich mee voor een verzekeraar in vergelijking met een normaal woonhuis. Vakantiehuisjes staan over het algemeen regelmatig leeg en er is vaak minder goed toezicht op de woning omdat deze op een vakantiepark staat en niet in een woonwijk. Let dan ook goed op! Want niet alle verzekeraars verzekeren vakantiehuizen. Er zijn gelukkig verzekeraars die dat wel doen maar die rekenen vaak we een toeslag en stellen verschillende extra voorwaarden. Er bestaan speciale vakantiewoning verzekeringen. Deze zijn uitsluitend voor vakantiehuizen en andere recreatiewoningen. Deze verzekeringen zijn vaak wat beperkt in vergelijking met een gewone woonhuisverzekering. Bekijk dus goed wat de mogelijkheden zijn voor jouw vakantiehuisje bij verschillende verzekeraars!

 

Inboedelverzekering vakantiehuisje

Een Inboedelverzekering afsluiten voor je vakantiehuisje is absoluut noodzakelijk. Met een inboedelverzekering zijn al je meubels, gordijnen en persoonlijke spullen gedekt. Let met het afsluiten van een inboedelverzekering voor je vakantiehuisje wel goed op de hoogte van het bedrag dat maximaal vergoed wordt. Dit varieert behoorlijk bij elke verzekeraar. Let ook goed op de hoogte van het eigen risico. Dit scheelt honderden euros tussen verzekeraars. Buiten het prijsverschil dekken ook lang niet alle inboedelverzekeringen onbeperkt waterschade aan de inboedel. Neem dus je tijd voor het uitkiezen van de juiste inboedelverzekering en vergelijk ze online. 

 

Een vakantiehuisje is fantastisch maar ook fragiel en kwetsbaar. Neem daarom geen risico en neem de tijd voor het uitkiezen van de juiste verzekering van je vakantiehuisje. Het klinkt wat cliché, maar liever voorkomen dan genezen.

 

Andere verzekeringen | De arbeidsongeschiktheidsverzekering

Doorgaans wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten in het geval wanneer je als zelfstandige of ondernemer ziek wordt, een ongeval krijgt of invalide wordt. Deze verzekering wordt dan ook afgesloten door niet in loondienst werkende mensen. Daarnaast wordt deze verzekering ook vaak afgesloten wanneer er een hypotheek voor je koophuis wordt afgesloten. Ieder jaar worden er ongeveer 50.000 arbeidsongeschiktheidsgevallen geregistreerd, wat doorgaans veel gevolgen kan hebben op je zakelijke en persoonlijke inkomsten. Hiermee kan ook het voortbestaan van je eigen onderneming bedreigd woorden. Voor zelfstandigen bestaat er dan ook geen standaard vangnet wanneer het om arbeidsongeschiktheid gaat. Om deze reden is het aan te raden een dergelijke verzekering af te sluiten zodat in geval van niet kunnen werken, je niet zonder inkomen zal zitten.

 

Wat zijn de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De hoogte van de premie van de verzekering kan zeer verschillen en is afhankelijk van het soort dekking dat je kunt betalen en nodig hebt. Deze verzekering is dan ook geheel op je budget aan te passen. Daarnaast is de hoogte van je premie bijvoorbeeld ook afhankelijk van tot welke beroepsgroep je behoort. Doorgaans is de betaalde premie ook aftrekbaar bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. De hoogte van de premies kunnen bijvoorbeeld ook verschillen door de duur van de uitkering en de lengte van je gekozen eigen risicoperiode. Op deze manier kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld maximaal twee tot vijf jaar te worden uitgekeerd wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Gezien de uitkering dan niet tot de pensioenleeftijd loopt, zijn de premiekosten betaalbaarder en een stuk lager. Wanneer je gaat kijken naar welke dekking het best bij je past, is het aan te raden jouw persoonlijke situatie op een aantal punten goed te analyseren zoals kijken naar welke financiële reserves je hebt, het kunnen terugvallen op het inkomen van een eventuele partner en na te gaan welke bijkomende risico's hangen er aan een beperkte dekking.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering en de belasting

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt dus je persoonlijke inkomen verzekerd. De premie is daardoor geen zakelijke kostenpost en daarom niet aftrekbaar via je onderneming, maar wel bij de aangifte van inkomstenbelasting. Wanneer deze verzekering een periodieke uitkering uitbetaald, dan kunnen de premiekosten in de aangifte worden afgetrokken. Bij periodieke uitkeringen wordt dan ook inkomstenbelasting betaald.