Premie inboedelverzekering voor studenten vaak hoger dan nodig

Ga jij als student binnenkort op kamers of woon je sinds kort op jezelf? Dan kun je ervoor kiezen een inboedelverzekering, ofwel een woonverzekering, afsluit. Uit onderzoek van Inboedelverzekering Informatie Centrum blijkt dat verzekeraars het studenten moeilijk maken om zo’n verzekering af te sluiten. Ze laten je vaak te veel betalen of dwingen je om een aansprakelijkheidsverzekering erbij te nemen. Tijdens het onderzoek werden 28 verzekeraars onderzocht.


Weinig geld, veel kosten 

Als uitwonende student heb je vaak best wel wat kosten, denk aan de huur van je kamer, collegegeld, kosten van je boeken en een beetje genieten van je studentenleven. Ook abonnementen en verzekeringen komen hierbij om kijken. Denk aan een telefoonabonnement, sportkaart en je zorg- en inboedelverzekering. Deze woonverzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn. 


Hele woning verzekeren in plaats van kamer

Een goede inboedelverzekering vinden als student zijnde lijkt dus nog knap lastig. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de verzekeraars studenten oververzekeren. Dit omdat er een premie over de gehele woning wordt berekend, in plaats van enkel voor de studentenkamer. Hierdoor worden de kosten veel hoger, kosten die je het liefst zo laag mogelijk wilt houden. Voor studenten is het daarom lastig om een passende verzekering te vinden waarbij je waar voor je geld krijgt. Ook blijkt dat verzekeraars advertenties plaatsen waarin zij beloven dat ze deze woonverzekering hebben speciaal voor studenten, terwijl dat niet zo is. Zeven van de 28 verzekeraars bieden zo’n studentenverzekering aan, waaronder Centraal Beheer, ABN AMRO, FBTO, OHRA en Delta Lloyd. 


Aanvullende verzekering inbegrepen

Helaas blijkt dat veel verzekeraars, die een speciale inboedelverzekering aanbieden voor studenten, op een andere manier zorgen voor het verhogen van de premie. Zij voegen namelijk automatisch een aansprakelijkheidsverzekering toe aan de inboedelverzekering. Onder andere ING, ABN AMRO en Besured maken zich hier schuldig aan. Hierdoor worden de kosten alsnog hoger, terwijl zo’n aansprakelijkheidsverzekering dus vaak helemaal niet nodig is. Je betaalt voor iets extra’s waar je geen nee tegen kunt zeggen. Je wilt in een restaurant ook niet betalen voor verplichte bijgerechten die je toch niet opeet, toch? 


Dubbel betalen 

Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben bijna alle Nederlanders, ruim 99%, al een aansprakelijkheidsverzekering. Bij zo’n aansprakelijkheidsverzekering worden kinderen tot en met 27 jaar, ook als deze op kamers wonen, meeverzekerd. Tot die leeftijd is het zelf afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering dus onzin. Toch verplichten verzekeraars het dus vaak bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Het gevolg hiervan is dat studenten (veel) te veel betalen en oververzekerd zijn.


Goed zoeken en nadenken over verzekering

Jammer dat verzekeraars het zo lastig maken, want als student kun je je geld goed gebruiken voor andere dingen. Denk dus goed na over het afsluiten van zo’n inboedelverzekering. Als student heb je deze niet altijd per se nodig. Waarom niet? Met de verzekering verzeker je je inboedel. Kijk eens om je heen in je kamer en reken uit wat de waarde is van de spullen die je hebt. Waarschijnlijk zijn je smartphone en je laptop het meest waard. Maar deze kun je ook los verzekeren. Vergelijk ook altijd even de verzekeringen via Vergelijker.net. Zo ben je buitenshuis ook gedekt voor schade aan deze dure apparaten. Wil je wel een inboedelverzekering? Ga dan op zoek naar een verzekeraar die een speciale studentenverzekering heeft én je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering aansmeert.