Andere verzekeringen | De arbeidsongeschiktheidsverzekering

Doorgaans wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten in het geval wanneer je als zelfstandige of ondernemer ziek wordt, een ongeval krijgt of invalide wordt. Deze verzekering wordt dan ook afgesloten door niet in loondienst werkende mensen. Daarnaast wordt deze verzekering ook vaak afgesloten wanneer er een hypotheek voor je koophuis wordt afgesloten. Ieder jaar worden er ongeveer 50.000 arbeidsongeschiktheidsgevallen geregistreerd, wat doorgaans veel gevolgen kan hebben op je zakelijke en persoonlijke inkomsten. Hiermee kan ook het voortbestaan van je eigen onderneming bedreigd woorden. Voor zelfstandigen bestaat er dan ook geen standaard vangnet wanneer het om arbeidsongeschiktheid gaat. Om deze reden is het aan te raden een dergelijke verzekering af te sluiten zodat in geval van niet kunnen werken, je niet zonder inkomen zal zitten.

 

Wat zijn de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De hoogte van de premie van de verzekering kan zeer verschillen en is afhankelijk van het soort dekking dat je kunt betalen en nodig hebt. Deze verzekering is dan ook geheel op je budget aan te passen. Daarnaast is de hoogte van je premie bijvoorbeeld ook afhankelijk van tot welke beroepsgroep je behoort. Doorgaans is de betaalde premie ook aftrekbaar bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. De hoogte van de premies kunnen bijvoorbeeld ook verschillen door de duur van de uitkering en de lengte van je gekozen eigen risicoperiode. Op deze manier kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld maximaal twee tot vijf jaar te worden uitgekeerd wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Gezien de uitkering dan niet tot de pensioenleeftijd loopt, zijn de premiekosten betaalbaarder en een stuk lager. Wanneer je gaat kijken naar welke dekking het best bij je past, is het aan te raden jouw persoonlijke situatie op een aantal punten goed te analyseren zoals kijken naar welke financiƫle reserves je hebt, het kunnen terugvallen op het inkomen van een eventuele partner en na te gaan welke bijkomende risico's hangen er aan een beperkte dekking.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering en de belasting

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt dus je persoonlijke inkomen verzekerd. De premie is daardoor geen zakelijke kostenpost en daarom niet aftrekbaar via je onderneming, maar wel bij de aangifte van inkomstenbelasting. Wanneer deze verzekering een periodieke uitkering uitbetaald, dan kunnen de premiekosten in de aangifte worden afgetrokken. Bij periodieke uitkeringen wordt dan ook inkomstenbelasting betaald.