Daar gaat je telefoon. Alsof een slow-motion video voor je ogen wordt afgespeeld, glijdt je smartphone uit je handen en stuit het speels op de grond. Je hoopt dat het toestel de val heelhuids overleefd, maar je houdt je hart vast. De hoop die je hebt kan vals zijn, want uit ervaring weet je dat smartphones niet zijn gemaakt voor glijpartijen. En dat wordt bewezen door deze ene val waardoor je telefoon onbruikbaar wordt. Wat nu?
Bij elke vorm van schade is het de vraag wat je ermee aan moet. Is het nog te repareren? Is een vervanging nodig? En niet onbelangrijk: wie draait op voor de kosten? Als je telefoon onherstelbaar beschadigd raakt door een val hoef je in ieder geval niet te rekenen op de fabrieksgarantie. Je aansprakelijkheidsverzekering biedt ook geen dekking voor schade die je veroorzaakt aan je eigen spullen. Je inboedelverzekering? Die kan wel de schade vergoeden, maar niet alle inboedelverzekeringen zijn hetzelfde.
Valt de telefoon onder de inboedelverzekering?
Als je superkrachten zou hebben en je huis op de kop zou zetten, dan zouden alle spullen die eruit vallen onder de inboedelverzekering verzekerd zijn. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor de bezittingen in je woning. Dit zijn alle huishoudelijke toestellen zoals keuken- en elektrische apparaten, meubels, maar ook je persoonlijke bezittingen, kostbaarheden en geld.
Aangezien je mobiele telefoon onder de categorie kostbaarheden valt, moet je volgens een standaard polis gedekt zijn voor diefstal en schade. Dan maakt het niet uit of de schade ontstaat door brand, water of een huisdier, zolang de schade maar is ontstaan in je woning. Er is echter een maar, want niet alle inboedelverzekeringen bieden deze dekking. Daarom kiezen mensen er soms voor om een aparte telefoonverzekering af te sluiten.
Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld wel de schade ontstaan door vallen en stoten, maar niet de schade die is veroorzaakt door een huisdier. Kortom, of en in welke mate de telefoon binnenshuis verzekerd is hangt af van de specifieke inboedelverzekering.
Welke inboedelverzekering?
Over het algemeen geldt voor de traditionele inboedelverzekeringen dat alle schadevoorvallen in een woning worden gedekt, tenzij het is uitgesloten in de voorwaarden. De meer moderne vormen van de inboedelverzekering zijn wat meer gericht op de specifieke schadevoorvallen en als het daar niet onder valt, dan is het niet verzekerd. Vaak is het ook mogelijk om een buitenshuisverzekering af te sluiten die een aanvullende dekking biedt voor schadevoorvallen die buitenshuis worden veroorzaakt.
Of de telefoonschade gedekt wordt door de inboedelverzekering? Het antwoord is dat het per verzekeraar en per verzekering verandert. Soms is het wel verzekerd, soms niet. In de voorwaarden van de inboedelverzekering is te lezen wat wel en wat niet onder de dekking valt. Een inboedelverzekering vergelijken is – of je nu wel of geen student bent – daarom altijd verstandig.