Muizen in je studentenhuis… wat nu?

Eerst denk je misschien nog dat je huisgenoot wat hagelslag heeft laten liggen op het keukenblad. Maar als je vervolgens een gat ontdekt in je verse brood dan weet je wel hoe laat het is: de muis is in huis. En hoewel je deze kleine knaagdieren als jongere versie van jezelf misschien als huisdier hebt gehad, zul je het met me eens zijn: een muis in een kooitje waar je af en toe een beetje mee speelt is een stuk schattiger dan een familie knaagdieren die al je eten aanvreet. En dan vervolgens van een afstandje spottend naar je gaat zitten kijken, met een hooghartige glimlach op de snuit.

Want je weet het vast: één muis is geen muis. Helaas kun je je niet verzekeren tegen een muizeninvasie. Heb je een muis gezien, of het resultaat van zijn jacht op voedsel, dan zijn er doorgaans meer. En muizen produceren jongen alsof het niets is. Signaleer je een muis in huis, dan is het aanpakken geblazen dus! Wacht te lang en je hebt een volledige familie-invasie aan je broek.

Een logische eerste stap is om muizenvallen te zetten op een aantal voor de hand liggende plaatsen, zoals in de keuken. Maar realiseer je wel: de traditionele muizenval kan effectief zijn, maar is ook behoorlijk bloederig. Dus ben je een dierenliefhebber, dan is een muisvriendelijke val, waarmee je een muis levend vangt en ergens anders uitzet, een mooi alternatief. Kies dan niet de kamer van je buurman, want voor je het weet is de muizinator weer terug. En de val is herbruikbaar, dat kan je van een traditionele muizenval niet zeggen.

Het kan natuurlijk best dat je eerste reactie is om alle gaatjes in je woning dicht te smeren. Dat is jammer genoeg niet snel effectief. Een muis heeft namelijk een zeer flexibel skelet en kan, als hij echt wil, door gaatjes ter grootte van een pen kruipen. Dus het ondoordringbaar maken van je studentenfort heeft alleen zin als je bij echt àlle kieren kan en ze ook echt dicht kan maken. Zo niet, dan vindt de huismuis je zo weer terug en ben je weer terug bij af. Maar dan met een huis dat de komende weken nog vaaglijk naar kit ruikt.

Vind je een val te eng of past het niet in de styling van je woning? Dan kun je ook muizenkorrels strooien. Die korrels bevatten gif waardoor de muis uitdroogt. Het zieke beestje wordt daar ziek van en trekt zich terug in zijn hol om te chillen. Vervolgens overlijdt hij zonder al te veel stank te veroorzaken (als gevolg van het uitdrogen).

Is dat allemaal te lowtech? Dan zijn er in deze high-tech wereld natuurlijk ook anti-muizengadgets te vinden die je vol trots kan toevoegen aan je arsenaal. Het gaat dan doorgaans om muizenverjagers, die bijvoorbeeld ultrasoon geluid verspreiden waar muizen niet al te tuk op zijn. Het idee is dat ze dan liever een andere woning opzoeken, dus echt buurvriendelijk is het niet. Maar jij kunt je als student in elk geval weer focussen op je studiepunten en je welverdiende nachtrust. Last but not least, je kunt natuurlijk ook altijd nog een kat kopen.