Telefoon valt kapot: dekt de inboedelverzekering de schade?

Het komt best vaak voor: een kapot gevallen telefoon. Je laat jouw mobieltje thuis op de vloer vallen. Je hart slaat een paar keer over en je pakt snel het telefoontje op. Fingers crossed dat het scherm nog heel is. Het kan zijn dat het schermglas gescheurd is, maar als je echt pech hebt werkt je smartphone helemaal niet meer. En dan kun je een behoorlijke financiële schade oplopen als je niet goed verzekerd bent. 


Hoe is een mobiele telefoon verzekerd? 

Hoe wordt een telefoon tegenwoordig verzekerd? Kun je bij schade een beroep doen op je inboedelverzekering, of moet je een aparte verzekering voor je smartphone hebben afgesloten voor dit soort pechgevallen? En… krijg je überhaupt een schadevergoeding? Het laten vallen van het mobieltje is immers je eigen fout geweest.

Het goede nieuws is dat een defecte telefoon in principe vergoed wordt door de meeste inboedelverzekeringen. Maar niet in alle gevallen, dit hangt vooral af van hoe de schade ontstaat en waar. Zo dekt de verzekering van jouw inboedel alleen spullen in en rondom je huis. Dus als er buiten het huis schade aan de telefoon ontstaat, kun je geen beroep doen op de inboedelverzekering. Een andere beperking is wanneer je jouw telefoon laat vallen. Een verzekering voor de inboedel dekt de schade als je jouw telefoon laat vallen niet. Alleen als er sprake is van een gestolen telefoon, van inbraak, brandschade of beroving, is jouw telefoon via de inboedelpolis verzekerd. Heb je een allriskverzekering, dan bestaat de kans dat je de schade wel vergoed krijgt. Daarmee is namelijk schade door eigen schuld verzekerd.


Kies voor een aanvulling op de inboedelpolis 

Gezien het feit dat jouw mobieltje met een inboedelverzekering niet verzekerd is buitenshuis, is het verstandig om te kiezen voor een extra polis voor jouw mobiele telefoon. Dat is met name slim als de telefoon spiksplinternieuw is en dus veel waarde heeft. Er zijn twee handige opties om jouw smartphone extra goed te verzekeren:

Inboedelverzekering uitbreiden
Een mogelijke optie is ook om te kiezen voor een uitgebreide dekking via de verzekeringsmaatschappij die jouw inboedel verzekerd heeft. Denk daarbij aan een allriskvariant, waarmee ook schade is gedekt die je zelf per ongeluk toebrengt aan het toestel. Het is dan verstandig om te kiezen voor bijvoorbeeld buitenhuisdekking, zodat jouw mobiel ook op straat verzekerd is, of voor een zogeheten kostbaarhedenverzekering. Laatstgenoemde verzekering verhoogt het maximumbedrag van de totale inboedelprijs, zodat ook een dure mobiele telefoon meeverzekerd kan worden. Let wel op, want alsnog niet alle schade wordt gedekt met zo’n buitenhuisverzekering.

Telefoonverzekering afsluiten
Een andere, en misschien betere, optie is het afsluiten van een specifieke verzekering voor je smartphone. Hierbij moet je natuurlijk goed op de verzekeringsvoorwaarden letten en ook schade door eigen onoplettendheid laten verzekeren. Vaak krijg je de nieuwwaarde van de telefoon vergoed, behalve als de dagwaarde onder de 50% van de nieuwwaarde ligt. In het laatste geval vergoeden telefoonverzekeraars meestal slechts de dagwaarde. Bedenk wel of het de moeite waard is je telefoon te verzekeren.


Extra verzekeren of niet?

Heb je een smartphone die niet heel duur is geweest, dan is het misschien beter om het risico te nemen op schade. Afhankelijk van de mate waarin jij financieel de ruimte hebt om een nieuwe te kopen en hoe afhankelijk bent van de smartphone. Of heb je de telefoon met een abonnement gekocht? Dan blijf je de smartphone afbetalen gedurende de looptijd. Dat is zonde. Verzekeren kan dan een goede optie zijn (afhankelijk van de premie die je hiervoor betaalt).

Vraag meer informatie aan over het verzekeren van jouw smartphone! 

Wil je meer weten over het verzekeren van jouw smartphone via de inboedelverzekering of op een andere manier? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag aan de beste informatie.